coMMMunity.eu
2015. március 5. csütörtök

Érvszámlálás

Szerző:
/
coMMMunity.eu

Az elmúlt időszakban – közeledvén az ősz, s vele idén a népszámlálás – kampány indult országszerte annak érdekében, hogy minél több roma ember vállalja identitását, és nyilatkozzon etnikai hovatartozását illetően az őt felkereső kérdezőbiztosnak.

Népszámlálós

Népszámlálós

Érdemes felidézni a rendszerváltás utáni népszámlálások nemzetiségi mutatóit: 1990-ben 142 683, 2001-ben pedig 190 046 fő vallotta magát cigánynak/romának. Ehhez képest a tudományos kutatások 500-700 ezer közé teszik a romák/cigányok számát ugyanerre az időszakra vonatkozóan. Az eltérés tehát igen jelentős. 1980-ban, azaz a rendszerváltást megelőző utolsó népszámláláskor 6 404-en vallották magukat cigány nemzetiségűnek, 27 915-en cigány anyanyelvűnek, és a kérdezőbiztosok 341 000-re becsülték számukat.

Az etnikai identitás vállalását számos tényező befolyásolhatja. A politikai környezet, a kisebbségekkel szembeni közhangulat, a nyilvános beszéd, a velük való bánásmód – ha úgy tetszik a társadalmi elfogadás szintje az összes számba vehető tényező közül mindenképpen kiemelkedik. Nehéz kiszámítani az összhatást, de ha csak az előbbieket vennénk számításba, a 2011-es népszámlálás adatait illetően jelentős csökkenést prognosztizálnánk.

A tavasszal indult “Ide tartozunk” kampány célja ezzel épp ellentétes: azt kívánja elérni, hogy az idei népszámláláskor minél többen vállalják roma/cigány identitásukat. A kezdeményezők egyik fő érve az, hogy az elkövetkezendő tíz év romákat érintő intézkedései a népszámlálási adatokra fognak alapozni. A másik, hogy egy egészséges társadalomban mindenkit megillet az a jog, hogy identitását méltósággal vállalhassa.

A kampányt és érvrendszerét a kampány facebook oldalán sokan támogatják, de nem kevesen támadják is. Utóbbiak úgy gondolják, hogy abban a helyzetben, ami ma jellemzi hazánkat, komoly kockázatokat rejt magában az önbevallás, az etnikai hovatartozás felvetése. Olyan időket élünk – mondják a kampány kritikusai –, mikor  ezekkel az érzékeny adatokkal a hatalom bármikor visszaélhet, és ennek akár olyan súlyos következményei is lehetnek, mint voltak a második világháború idején. “Mindkét oldal” érveiben sok igazság van.

Mi nem szeretnénk – nem is tudunk – e vitában igazságot tenni. A népszámlálás kapcsán felmerülő kérdések igen bonyolultak és érdemes róluk a lehető legtöbb fórumon beszélgetni. Azt szeretnénk, ha a témával kapcsolatban mindenki higgadtan el tudná mondani érveit, és széles társadalmi vita alakulhatna ki a kérdésről. Sokkal fontosabb ez az egész annál, mintsem, hogy a facebook félnyilvánosságában, személyeskedő veszekedések között sikkadjanak el az érvek és az ellenérvek. A közös gondolkodást hetente egy-egy kérdéssel, valamint az IDEA Intézet által kezdeményezett regisztrációs vita tanulmányainak közzétételével szeretnénk segíteni. Emellett nagyon várjuk a hozzászólásokat, blogbejegyzéseket mindenkitől, aki úgy érzi, van mondanivalója a kérdésben.

A hozzászóláshoz jelentkezz be a Facebookoddal!